PDA

View Full Version : Buat yg transisi dari Windows ke Mac



hahahihi
16-05-2007, 16:40
What's it called on my Mac?
Your Mac and Mac OS X include many of the same capabilities as a Windows computer. If you're not sure what it's on the Mac, here's a list of Windows and Mac terms to help you find what you're looking for:

Windows term
Mac term
Use

Accessories
Dashboard widgets, Utilities Applications
Dashboard includes a calculator, notepad, address book, and clock widget.
You'll find similar applications in the Applications folder and the Utilities
folder (which is in the Applications folder).

Alt key
Option key
Used to modify keys and enter special characters such as é.

Close box
Close button
Closes a window when you click it. It's the left most button of the three
buttons located in the upper-left corner of the window.

Control key
Command (⌘) key
Used with keyboard combinations to perform actions or shortcuts. For
example, pressing Command-S usually saves a document or file.

Control panels
System Preferences
Used to select system settings such as your desktop background. To open
System Preferences, choose Apple menu > System Preferences.

Device Manager
System Profiler
Get detailed information about your computer hardware and software.
Choose Apple menu > About This Mac and click More Info.

Disk drive eject button
Media Eject key
To open and close the optical drive, press the Media Eject key on your
keyboard. To eject disks in other types of drives, (or if your keyboard
doesn't have the Media Eject key,) select the disk in the Finder and choose
File > Eject.

Exit
Quit
Choose Quit from the application menu to exit an application. (The
application menu is labeled with your application’s name.)

Microsoft Photo Editor
iPhoto
Use iPhoto to download photos from your digital camera and create your
own photo albums.

Mouse (Two-Button)
Mouse (One-Button)
Click your Mac one-button mouse to select items, such as folders and
windows, and to open menus. Hold the mouse button down to drag items
or select several objects. To open a "shortcuts menu," hold the Control
key down as you click.

My Computer
Desktop
Sometimes refers to the Mac OS X work environment. Also used to refer
to background behind all the windows. You can keep documents and other
icons on your desktop.

My Documents folder
Documents folder
Use the Documents folder in your home folder to store your documents.
To see your Documents folder, open a Finder window and click your home
folder in the sidebar on the left side of the window.

My Pictures
Pictures folder
The Pictures folder is located in your home folder.

My Recent Documents
Recent Items (in the Apple menu)
As you open applications and files, their names are kept in the Recent
Items submenu of the Apple menu. You can use this submenu to quickly
reopen applications and documents.

Many applications include an Open Recent command in the File menu that lists documents you have worked on recently.

Network Connections
Network preferences
Use the Network pane of System Preferences to configure your network
settings. For help setting up or solving network problems, click "Assist
me."

Performance control panel
Activity Monitor
See how your computer is performing and which processes it's running.

Printers & Faxes
Print & Fax preferences pane
Use the Print & Fax pane of System Preferences to select and set up
printers.

Program Files
Applications folder
The Applications folder holds Mac OS X applications and utilities.

Properties
Get Info
In the Finder, select a file, folder, disk, server, or other item, then choose
File > Get Info to see information about it. You set ownership and
permissions for the item. For files, you can select the application you want
to open the file.

Recycle Bin
Trash (in the Dock)
Drag files and folders to the Trash icon in the Dock to delete them. To
permanently delete the files, choose File > Empty Trash.

ScreenTaker
Grab
Use Grab to take a picture of the screen. You can also take pictures of the
screen by using Preview.

Search Command
Spotlight and more
Click the Spotlight (magnifying glass) icon at the right of the menu bar
and enter search text to find files, documents, applications, email, and
other items on your Mac.

Many applications, such as the Finder, Mail, and Address Book provide a search field in the toolbar where you can quickly search for items.

In Safari, use Google search to find Internet websites.

Use Sherlock to search the Internet for information.

Shortcuts
Alias
To make an alias, select the file or application and choose File > Make
Alias.

Standby
Sleep (in the Apple menu)
Sleep is a low-power mode. To put your computer to sleep, choose Apple
menu > Sleep.

Start menu and Task bar
Dock
Use the Dock to open your favorite applications, files, folders, and
Internet websites. By default, the Dock appears at the bottom of the
screen. Drag items here to add them to the Dock.

Status icons
Status menus
Status menus appear as icons at the right of the menu bar. Use status
menus to start connections, check the status of portable's battery, and
change your iChat status.

Windows Explorer
Finder
Use the Finder organize your files, applications, and other software. To
open a Finder window, click the desktop and choose File > New Finder
Window.

Windows Media Player
QuickTime Player
iTunes
Use QuickTime Player to enjoy many types of movies and audio.
QuickTime is also available to Safari and other web browsers so you can
enjoy media on the Internet.

Use iTunes to listen to music CDs, purchase music from the iTunes Music Store, and create your own personal digital music library.

Windows MovieMaker
iMovie
Use iMovie to download video from your digital video camera and create
your own movies.

semoga ngebantu yg migrasi ke Apple… :gun_bandana:

Spirit_Moon
16-05-2007, 16:49
Wah good post bro, boleh saya posting di forum sebelah ?
Biar berguna untuk para user Mac yg barusan aja pindaj dari jendela

hahahihi
17-05-2007, 11:34
boleh dong. Knowledge is for EVERYBODY… :gun_bandana:

Spirit_Moon
17-05-2007, 17:47
Thanks bro....

:)

getarkan
17-05-2007, 22:32
Hmmm......

The Addict
18-05-2007, 07:21
sepertinya peerlu dihapalkan neh, biar proses meng-apple-kan lebih akurat....!!!

hahahihi
18-05-2007, 09:20
yg paling penting… semoga dibaca… sama newbie

Artwood100
18-05-2007, 16:37
YUp bener kata hahahihi

(Newbie (baca: gue ) lagi ngebaca thread)kekekekek

bawes
25-05-2007, 23:07
dibaca dan dipraktekkan biar lebih apal
trus di tularkan ... mirip virus aja... :)

mac666
26-05-2007, 02:23
Knowledge is for everybody...bener banget tuh
PATENNNNNNN :w00t:

aio
26-05-2007, 15:03
iya nih.. bagus.. thanks ya sob..

t4rdj0
26-05-2007, 19:09
lagi...lagi...

bagus satriawan
26-05-2007, 22:13
matur nuwun sanget juragan.....:001_rolleyes:
buatku important puol itu.
salam holoh holoh... (pinjem dari orgil):w00t::w00t:

venuez
14-02-2009, 02:28
klo ,
di windows : Refresh / F5
di Mac : ???

hahahaha

onid
14-02-2009, 04:04
klo ,
di windows : Refresh / F5
di Mac : ???

hahahaha

gak butuh, windows butuh refresh supaya gak bolot.... mac mah ndak perlu refresh, tetep lancar dan kenceng....

fnumyx
14-02-2009, 04:30
thanx sharingnya bro..

friendlyfire
15-02-2009, 16:26
bro
cara grab nya gimana ya?
pake tombol ato gimana?
nubi banget neh
thanks

Fox88
15-02-2009, 17:58
bro
cara grab nya gimana ya?
pake tombol ato gimana?
nubi banget neh
thanks

grab maksudnya copy / cut gitu bro?
kalo cut tinggal drag drop aja (asal dalam satu drive/harddisk)
kalo copy sama tapi beda harddisk / drive
nah kalo mo copy dalam harddisk yang sama tinggal tekan option trus drag drop
buat cut di drag aja ke drive / harddisk lain sambil tekan command
CMIIW

pekanbaruriau
15-02-2009, 18:05
Mantaff Sharningnya Om :thumbup:

friendlyfire
15-02-2009, 22:21
What's it called on my Mac?
ScreenTaker
Grab
Use Grab to take a picture of the screen. You can also take pictures of the
screen by using Preview.

@fox88
maksudnya GRAB yg ini bro

Dvan_r
15-02-2009, 22:28
^^
cmnd + shift + 3 = Grab

friendlyfire
15-02-2009, 22:38
thanks bro dvan

btw, ini kok tampilan MCI gw kebalik yaa di mac gw?
jd postingan pertama TS jd urutan paling akhir

thanks

Dvan_r
15-02-2009, 22:49
^^
usercp > edit option > thread display option > linear older first = jadi normal deh...

:) :)

friendlyfire
15-02-2009, 23:26
dah normal skrg

thanks yaa bro dvan

snezzy
15-02-2009, 23:27
thanks a lot buat infonya, gua jg baru migrasi nih ... jadi mohon bantuannya :)

snezzy
15-02-2009, 23:31
nanya donk, kalo gua misalnya mo install program gmn yah caranya?
ini ada hubungan, soalnya kmrn gua nyoba mo instal real player, kok ga bisa ya? yg ada pas gua klik installernya malah keluar kaya notepad gitu?
jadi kalo mo puter movie real player pake apa ya?

kumoro
16-02-2009, 04:00
Ada istilah Hibernate ga bos di Mac??soalnya hibernate lebih ke Deep Sleep,so ga nyedot batere..klo dihidupin,kembali ke keadaan semula...

Bim
16-02-2009, 07:29
nanya donk, kalo gua misalnya mo install program gmn yah caranya?
ini ada hubungan, soalnya kmrn gua nyoba mo instal real player, kok ga bisa ya? yg ada pas gua klik installernya malah keluar kaya notepad gitu?
jadi kalo mo puter movie real player pake apa ya?

Real player nya yang buat Mac pa belum bro?...
Di gw kok lancar2 aja yah..:001_tongue:

biocloners
16-02-2009, 07:42
biasanya installer buat Mac, filenya dlm format .dmg, stlh diklik 2x, trus muncul icon yg mo diinstall, biasanya ada petunjuk disuruh klik2x ato cukup didrag ke folder Application bro, di Mac lbh simpel kok :D

son2
16-02-2009, 08:55
fungsi save picture dari web juga sangat2 membantu sekali, cukup klik lalu drag ke desktop atau ke folder tertentu yg kita mau. bahkan klo gambar tersebut diprotect tinggal print screen (shift-cmd-4)... taraaaa... tinggal pilih gambar / bagian yang kita inginkan dari web tersebut, secara otomatis gambar langsung ada di desktop.

kalau di windows dulu cenderung rumit, sehabis print screen, terkadang bingung hasil print screen tersebut tersimpan di mana. kemudian kita perlu habiskan waktu lagi untuk mengedit hasil print screen tersebut di paint /photoshop.

equalizt
23-02-2009, 01:10
thank you bro !!
helpful banget nih buat gw yg make macbook :thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:

ostudioholic
23-02-2009, 08:35
Ada istilah Hibernate ga bos di Mac??soalnya hibernate lebih ke Deep Sleep,so ga nyedot batere..klo dihidupin,kembali ke keadaan semula...

aplikasi hibernate (http://www.macupdate.com/info.php/id/19988)

si_Tomat
23-02-2009, 16:32
Bro, kalo buat milih2 file acak kayak pake control di jendela gimana yak?

rizco_angga
23-02-2009, 21:39
kalo di mac, button control diganti ama command...
buttonnya yang ada logo nya... disebelah space bar...

Vetro-Mac
24-02-2009, 17:20
Wah..helpful banget neh...

Mau tanya...kalo di wendus,utk switch antar window yang aktif kan pake alt+tab...nah kalo di Mac bijimane?

equalizt
24-02-2009, 20:33
@vetro-mac
pake command + tab

williamraymond
25-02-2009, 14:15
thanks bro

arisda17
25-02-2009, 17:00
para suhu ..ana mau ym pake webcame..cameranya bisa di jadiin webcame nga?pake adium bisa nga?tq...

stallion94
03-05-2009, 17:14
sip dah
mantabs juga info nya

tapi buat gw yg dual OS hackintosh sama windows 7 jadi rada kagok sama command2nya
hahahaha

gw mo nanya dong, klo di windus kan klo mau ngeblok huruf yg lagi diketik kan pke hold shift trus klik arrow kiri.

klo di mac gmn ya? pke command apa?

deretan baris plg bawah gw CTRL, Fn, Windows, Alt, Spasi
thx in advance

yudhis.silvermac
04-05-2009, 04:43
sip dah
mantabs juga info nya

tapi buat gw yg dual OS hackintosh sama windows 7 jadi rada kagok sama command2nya
hahahaha

gw mo nanya dong, klo di windus kan klo mau ngeblok huruf yg lagi diketik kan pke hold shift trus klik arrow kiri.

klo di mac gmn ya? pke command apa?

deretan baris plg bawah gw CTRL, Fn, Windows, Alt, Spasi
thx in advance

sama aja kok, pake Shift + Left Arrow

ostudioholic
04-05-2009, 06:20
para suhu ..ana mau ym pake webcame..cameranya bisa di jadiin webcame nga?pake adium bisa nga?tq...

kyknya c g ada bro app wat webcam dari adium,,liat ja di menu2 nya,,yang ada wat transfer file,,

klo mau YM pake webcam nya bisa pake yahoo messenger atau skype boss,,
googling aja ada koq semua free,,,

f41th77
10-09-2009, 02:37
Makasih Informasinya .... :w00t: Sangat membantu :thumbup1: